lauantai 11. toukokuuta 2013

Noviisi uhmaa: peruna istutettu ennen toukokuun toista puoliskoa

Joku nauraa noviisin malttamattomuudelle, mutta tehty mikä tehty. Tällä viikolla lämmenneeseen maahan on istutettu peruna ja sipuli. Myös kaikki maahan huhti-toukokuussa suoraan kylvettävien kasvien siemenet ovat nyt mullan alla.

Lämpötilat ovat täällä sisämaan puoleisessa Helsingissä olleet sitä luokkaa, että piruako sitä toukokuun jälkimmäistä puoliskoa odottelemaan. Öisinkään lukemat eivät ole olleet edes lähellä nollaa. Yöllä maa jäähtyy, mutta sen takia viljelys on kauttaaltaan hallaharson peitossa.

Viiden vuorokauden sääennuste yltää tuonne toukokuun toiselle puolelle asti, ja meidän alueelle on luvattu +16 - 20 C°:n päivälämpötiloja. Yön lukemat ovat vastaavasti +5 ja +9 C°:n välillä. Mikäli säätila alkaa viiletä, on varuiksi mustaa aluskangasta, jota voi levittää yöksi hallaharson päälle.

Perunan kanssa suositellaan varoivaisuutta


Perinteisesti peruna kylvetään täällä Etelä-Suomessa toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla, sillä kasvi on hallanarka. Maan lämpötilan tulisi olla +7 C°. Poikkeuksena tästä on varhaisperuna Hankkijan Timo, joka sietää kylmää maata. Oma lajikkeemme on uusi tulokas Annabelle.


Eloonheränneitä kivikkokasveja



5 kommenttia:

 1. Juuri tässä pohdin, uskaltaisinko laittaa äidin istutuspuuhiin tänään, koska kuulemma naapuripalstoilla on harsojen alla jo iso osa maasta. Ja meidän perunat on onneksi juuri tuota Timoa. Taidetaan siis mekin laittaa tänä viikonloppuna ensimmäiset siemenet sekä perunat ja sipulit maahan.

  Miltäs konkreettisiin istutuspuuhiin pääseminen tuntui? Joko tuntuu lihaksissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan uskaltaa, jos heittää harsot päälle. Tulin juuri palstalta ja aikamoinen kuhina alueella kävi. Jopa kesäinen sää on saanut viljelijät toukotöihin.

   On kyllä ollut mahtavaa päästä touhuamaan palstalle. Homma on niin konkreettista. On ihanaa nähdä työn tulos saman tien. Helatorstaina olin viisi(!) tuntia putkeen kylvöhommissa. Palstalla jaksaa ja aika menee kuin siivillä, mutta aamulla on paikat niin hajalla, ettei sängstä tahdo ylös päästä :)

   Poista
  2. Oletko muuten miettinyt käytävien/penkkien kattamista? Olen joskus nähnyt, että ihmiset kattavat oljella polut penkkien välistä ja se näyttää varsin siistiltä ja taitaa myös ehkäistä jonkun verran rikkaruohojen villiintymistä.

   Poista
  3. Olen ajatellut kattaa penkit ruohosilpulla (jota suunnittelen kerääväni muina miehinä taloyhtiömme pihapiiristä) ja mustalla aluskankaalla. Ovat kyllä siistin näköisiä ja tuovat varmasti helpotusta rikkaruohojen kitkemiseen.

   Poista
  4. Hei toihan on hyvä idea! Mietin myös tota ruohosilppua, mutta en keksinyt mistä sitä saisin. Mutta tosiaan, tuskin kukaan taloyhtiössä pistää pahakseen jos vähän kerään pois leikattua ruohoa. Kiitos vinkistä. :)

   Poista