maanantai 29. huhtikuuta 2013

Ostamassa puutarhatyökaluja? Älä maksa liikaa, jos voit saada halvalla

Ilmaista palstaviljely ei suinkaan ole. Maavuokran (42€/vuosi) lisäksi rahanmenoa syntyy välineiden hankkimisesta sekä kasvatettavien kasvien siemenistä tai taimista.

Ennen ainoatakaan hankintaa kannattaa miettiä tarkkaan, mitä viljelyssä todella tarvitsee. Toinen asia on tietenkin hintojen vertaileminen. Olen huomannut, että puutarhamyymälät ja alan erikoisliikkeet - nettikaupat mukaan lukien - eivät todellakaan ole sieltä halvimmasta päästä. Jos jostain löydät myynnissä olevia käytettyjä puutarhatyökaluja, niin onneksi olkoon! Ainakaan Tori.fi:n tai Huutonetin sivuilta ei viimeisen kuukauden ajan viikottaisella skriinauksella ole haaviin jäänyt mitään varteenotettavaa.

Omiksi ostopaikoiksi ovat hintavertailujen ja tarjousten perusteella valikoituneet Tarjoustalo, Lidl ja Biltema. Hintojen lisäksi valintakriteerinä on ollut myös tuotteiden tukevuus ja ergonomisuus. Tässä on erittely hankkittujen tuotteiden ostopaikoista ja hinnoista:

kastelukannu 10l 3,95€ Tarjoustalo
pistolapio 9,95€ Tarjoustalo
talikko, ergonominen 16,95€ Biltema
puutarhasarja (2x istutuslapio, kitkemistyökalu, möyhennin) 2,99€ Biltema
piikkiharava 5,99€ Lidl
kuokka 5,99€ Lidl
puutarhakäsineet (6 kpl:n tarjous) 10€ Plantagen (Huom! Esimerkiksi Tarjoustalosta olisi saanut huomattavasti edullisemmin)


hallaharso 1x10m  2x 3,95€ Lidl
hallaharso 3x5m 3,99€ Biltema
aluskangas 3x5m 2x 6,99€ Lidl

Edellä listattujen välineiden lisäksi olen hankkinut siemeniä, turvepotteja ja kaksi pientä marjapensasta (ks. aiempi postaus aiheesta).

Ostoslistalla on vielä mm. vedenkeräystynnyri, jonka ostopaikan suhteen kaikki vinkit ovat tervetulleita. Sen lisäksi rahaa täytyy varata vielä maanparannukseen ja lannoitukseen. Näin aluksi otan osaa yhteistilaukseen, jossa palstalle toimitetaan isompi satsi turve/kanankakka-seosta. 200l annos maksaa kuljetuksen kanssa 30€.

Postailen tuosta maanparannuksesta lähiaikoina. Mukavaa vappua kaikille!

5 kommenttia:

 1. Säälin jo etukäteen sitä, joka joutuu tuon viljelypalstan kääntämään :)

  Meillä on ollut monena keväänä sama tilanne edessä, savimaa on joskus armotonta puurtamista.

  Olemme joka vuosi rahdanneet palstalle säkkikaupalla uutta multaa, mutta viheliäinen savi syö sen. Viime kesänä siirryimme suosiolla lavaviljelyyn kun Ullakkopuoti tarjosi edullisia lavakauluksia. Ensikokemuksena viimevuodelta voin todeta että lavaviljely on helpommin hallittavissa ja tuottaa paremman sadon.

  Ostospaikkalistauksesi on osuva. Plantagen ja Bauhaus on kalliita paikkoja. Oulunkylän K-Rauta on mielestäni aika edullinen, se kun on kauppiasvetoinen. Tosin sielläkin saa joskus olla tarkkana.

  VastaaPoista
 2. Joo, aika tiivistä jööttiä on tuo maa :) Tuo kuva on otettu reilu viikko sitten. Onneksi nyt hieman kuivempana tuntuu lohkeilevan jalkojen alla. Tarkoituksena on muokata viljelykäyttöön myös suurin osa noista edellisen asukkaan jättämistä palstan poluista. Niiden kohdalla viimeistään voi tulla jokunen rakko kämmeniin.

  Lavaviljely on varmasti hyvä vaihtoehto. Ilmankos niitä kehikkoja on vähän joka puolella myös meidän palsta-alueella. Täytyy harkita lavojen nikkarointia tulevan viljelykauden kokemusten perusteella.

  Viikonvaihteen maanmuokkausurakkaa odotellessa...

  VastaaPoista
 3. Hongkong on myös hyvä edullinen vaihtoehto. Katselin, että sieltä löytyisi lehtiharava n. 5€ (tosin löysin lähempää Tarjoustalosta kauniin puuvartisen vihreän lehtiharavan - esteettisyys on tietenkin myös tärkeää ;-) ), istutuslapio & möyhennin n. 3€ jne. Lidlistä kannattaa ostaa painesuihkepullo, oli 4€, tosi kätevä sisäkäytössä taimia hoitaessa. Sellaisen menen hakemaan vielä toisen.

  Huomasin myös, että talikolla ja lapiolla saa hyvin möyhennettyä maata. Kuvittelin työn olevan raskaampaa, koska joku ehdotti koneellista myöhennystä. Seuraavaksi aion, vähän jälkijunassa, kalkita maan & lannoittaa siitä parin viikon päästä. Toukokuun lopussa pääsee jo vihdoin istutuspuuhiin. Naapuripalstalaiset muuten suosittelivat savisen maan hiekkaamista, tietynrakeista hiekkaa sekaan parantaa jo paljon maata.

  Blogiasi lukiessa iski minuunkin blogikärpänen, taidan perustaa omani tällä "PalsternAkka-nikilläni" ja raportoida sinne oman aarini vaiheita. Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin aloittaminen on hyvä idea! Seuraavina vuosina on helpompaa suunnitella, kun on aiemmat kokemukset ja ajankohdat tallennettuina.

   Tuolla Hong Kongissapa en ole vielä käynytkään. Jospa sieltä löytyis se edullinen vedenkeräystynnyri...

   Lämpimiä viljelysäitä!

   Poista
 4. hei!
  En tiedä onko tästä apua, mutta kerron kuitenkin. Meillä on iso lypsykarja ja lypsykoneen pesuaineet tulevat isoissa muovisissa tynnyreissä meille. Itse olen vedenkeräysastioina käyttänyt näitä pestyjä tynnyreitä, isäntä on vain leikannut sopivan korkuisen rälläkällä :) tuleepahan kierrätettyä muuten jätteeksi joutuvaa tavaraa ja ei tarvii kaupasta ostaa, saaveja tai muita. Tällaiseen tynnyriin olen perustanut myös kesäajan kompostin. Satoisaa kesää - Mari Kiuruvedeltä

  VastaaPoista