lauantai 27. huhtikuuta 2013

Hankintoja ja esikasvatusta

Koska kevät on tänä vuonna noin kaksi viikkoa myöhässä, ei palstalle ole asiaa vielä, ennen maan kuivahtamista. Maanmuokkaus on ohjelmassa viikon kuluttua, jolloin ensimmäiset kylvöt tehdään.

Huhtikuun hankintoja

Suuntasin viime viikonloppuna Vantaan Plantageniin. Keltanokkana kuvittelin Plantagenin olevan puutarha-alan Ikea. Harmikseni huomasin ostaneeni sieltä ylihinnalla esimerkiksi puutarhakäsineitä ja sipulin istukkaita. Ainakin Tarjoustalosta käsineitä olisi saanut tuplamäärän maksamallani hinnalla. Prismasta puolestaan olisi löytynyt istukassipulit edullisemmin. Hyvänä ostoksena pidän silti kahta marjapensasta (a' 5,99), jotka toistaiseksi lekottelevat lasitetulla parvekkeellamme. Kovin pieniähän nuo vielä ovat, mutta ehkä parin vuoden päästä tuottavat jo kohtuullisen sadon.

Siemenperunat

Olohuoneen lattialle on levittäytynyt perunoita laakeilla vadeilla. Lajikkeista annabelle vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta. Sitä löytyikin Oulunkylän K-Raudasta. Siemenperunoiden pienin pakkauskoko oli siellä 5kg, joista palstapuutarhalle kaavailtu 10 neliön perunamaa vetää n. 3kg. Jäljelle jäävillä kahdella kilolla teen ideaalitilanteessa vaihtokauppan raparperiin. Treidaus on kai palstoilla yleistä? 5kg:n pottusatsi maksoi 10€. K-Raudasta mukaan lähti myös punasipuleiden istukaspussi. Prismassa olisi tuokin ollut halvempi, sain todeta seuraavana päivänä.

Perunoiden idätykseen ja istutukseen liittyy paljon ristiriitaisia ohjeita. Summa summarum perunaa voi idättää joitakin viikkoja sisätiloissa, valossa, vaikka suositus olisi n. 10-15 asteen lämpötila. Peruna istutetaan maahan toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla. Lajikohtaiset ohjeet - kuten kylvöetäisyys - kannattaa googlata.

Kasvien valintaan vaikuttaa makumieltymykset ja kylmäsäilytysmahdollisuudet

Koska tieto palstan saamisesta tuli vasta huhtikuussa, rajasi ajankohta automaattisesti pois tammi-maaliskuussa esikasvatettavat kasvit. Lajikkeet valittiin makumieltymyksen ja varastoinnin rajoitusten perusteella. Meillä ei ole jääkaapin ja pienehkön pakastimen lisäksi muita viileitä säilytystiloja, joten pyrin kasvattamaan satoa sen verran, mitä kahden hengen taloudessa pystyy syömään tai pieniin tilohin säilömään.

Kasvimaalla on järkevää kasvattaa syötävien kasvien lisäksi ns. houkutus- ja viherlannoituskasveja. Houkutuskasvin - kuten kehäkukan - tehtävänä on vetää puoleensa kasvien kimppuun hyökkäävät tuholaiset. Viherlannoituskasvi - kuten herne tai auringonkukka - sitoo maahan typpeä ja palauttaa kompostoinnin kautta maahan ravinteita.

Taimikasvatus turveruukuissa

Taimikasvatusta varten hankin Prismasta Jiffy-turveruukkuja ja -pellettejä. Kompakteissa ruukuissa kasvattaminen on siistiä puuhaa eikä ruukku jää taimikasvatusvaiheen jälkeen pyörimään nurkkiin, sillä se haudataan maan alle istutuksen yhteydessä. Yhdelle potille hintaa tulee n. 0,3€. Mullassa taimettaminen olisi tietenkin edullisempaa.

Noin viikon kuluttua kylvöstä joitakin sirkkalehtieä on pulpahtanut pintaan. Huolta herätti pottien sisäpinnoilla havaittu home. Tämä johtuu ilmeisesti liian märästä kasvualustasta ja huonosta ilmanvaihdosta pottien ympärillä. Home ei ole kasville haitallinen, mutta se voi aiheuttaa viljelijälle allergiaoireita.

Työvälinetarjouksia

Työvälineistä hankittuna on pistolapio (alle 10€!) ja 10 l:n kastelukannu (alle 4€!)  Tarjoustalosta, pieni Fiskarsin istutuslapio K-Raudasta sekä Plantagenin puutarhahanskoja. Tämän viikonlopun projektina on metsästää halpa ja hyvä talikko. Maanantaille luvassa on poikkeaminen Lidliin katsastamaan tarjoukseen tulevan (alle 6€:n!) piikkiharavan tukevuus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti