lauantai 18. toukokuuta 2013

Pissaa penkkiin ja kasvit kiittää

Markkinoille on tullut monenmoista muovipakkauksessa myytävää luonnonlannoitetta. Mitä ihmettä?! Saita palstaviljelijä ei tuhlaa rahaa paketoituun p***aan, kun kerran tavaraa on tarjolla ilmaiseksikin.

Keltainen kulta


Halvin ja helpoin tapa luomulannoittaa on käyttää virtsaa. Yksinkertaisesti, virtsaa laitetaan kasteluveteen laimennussuhteessa 1:10. Virtsassa on ravinteita ja hivenaineita tasapainoisesti kasvien tarvitsemassa suhteessa. Miehen kanssa pohdittiin, kumman virtsa on tujumpaa kamaa. Se jää nähtäväksi kasvukauden edetessä. Lisätietoja virtsan lannoitekäytöstä löytyy mm.  Biohalon sivulta.

6 kommenttia:

  1. Tottahan se on, että hyvää tavaraa menee täysin haaskuuseen joka päivä. Täytyisi ehkä alkaa suostutella parempaa puoliskoa lannoitekoneeksi, omat tuotokset arveluttavat käyttämieni lääkkeiden vuoksi (erittyvät virtsaan), tosin en äkkiseltään löytänyt tietoa onko sillä mitään merkitystä käytännössä. Käytönnön kysymys; mihin varastoit lannoitteet kotona? Johonkin vessassa olevaan astiaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoituksena ei ole ylläpitää lannoitevarastoja. Tuore tavara kuskataan palstalle samana päivänä. Ideana ei ole lannoittaa koko aaria kerralla vaan yhden kastelukannun alue kerrallaan. Mielenkiintoinen kysymys on, voiko lääkejäämää kertyä kasveihin.

      Poista
    2. Ah, niinpä tietysti, ei aina ajatus juokse ihan niin kirkkaasti kuin voisi toivoa. :D

      Poista
  2. Ps. Miehen houkutteleminen lannoitekoneeksi ei välttämättä ole niin helppoa. Kun kerroin juuri postanneeni aiheesta, mies oli hieman ihmeissään tyyliin "Olitko sittenkin ihan tosissasi lannoittamassa palstaa ihmisvirtsalla?". :)

    VastaaPoista
  3. Kun sain nuorena miehenä ensimmäisen autoni, käytin mummoani säännöllisesti hautuumaalla. Mummolla oli mukana aina pullo virtsasekoitusta. Luulin että se oli jokin "Mummon kosto", mutta kyseessä olikin ruusulannoite.

    Itsekin suhtaudun vähän skeptisesti asiaan. Tosin jossain päin maailmaa on kaupunkeja, jotka kokeilevat ihan tosissaan urean kierrätystä.

    Lääkeaineet varmasti kiertävät myös, joten isossa käytössä jonkinmoinen puhdistusoperaatio on varmaan tarpeen.

    Urean käytössä on kyllä riskinsäkin. Urea muuttuu eloperäisessä aineessa typpiyhdisteiksi. Pitäisi olla jonkinmoinen tuntuma sen käytössä, ettei maa muutu liian typpipitoiseksi.

    VastaaPoista
  4. :D

    Täytyy olla varovainen. Nyt aloituksena maahan on heitetty kanankakkaa. Kasteluvesilannoitus on suunnitteilla kasvun lähtiessä kunnolla vauhtiin.

    Jotkut kasvithan eivät tykkää lisätypestä. Tuo on hyvä ottaa huomioon, ja kastella virtsavedellä runsaasti typpeä vaativat kasvit.

    Sitä nokkoskäytettä on myös tarkoitus käyttää. Täytyy lukea tarkemmin, minkä verran ja missä vaiheessa mikäkin kasvi olisi hyvä lannoittaa. Syksyllä teetettävä maa-analyysi kertonee sitten, onko lannoitusta annettu liikaa.

    VastaaPoista