sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Mansikan kukinta pitää topsy-puikon kiireisenä

Parvekkeen mansikkamaa on puhjennut kukkaloistoon. Koska parveke on kolmannessa kerroksessa ja lasitettu, ovat luomupölyttäjät harvinaisia vieraita.

Pölyttäjän virkaa hoitaa kuvassa näkyvä korvanpuhdistuspuikko. Mansikkaan ei muodostu marjaa ellei pölytystä tapahdu.
Homma on ihan helppo. Puikkoa pyöräytetään kevyesti kaikkien kukkien pinnalla, jolloin siitepöly kulkeutuu oikeaan paikkaan. Kuvassa näkyy hedelmöittynyt kukka, josta on kehittymässä maukas korona-marja. Raakileiden muodostumisen jälkeen mansikkaa on syytä kastella runsaasti. Vesi ei kuitenkaan saa jäädä ruukkuun seisomaan.

Parvekkeen lattiapintaa peittää palstalle menevien tamien sekalainen joukko. Kuvassa on myskikurpitsa ja meloni. Kuinkakohan monta kertaa erinäinen taimi on meinannut jäädä kantapään alle? Onneksi näistä päässee pian eroon, ja parvekkeen oma kasvukausi pääsee kunnolla vauhtiin. Mansikoiden lisäksi parvekkeella on tarkoitus kasvattaa tomaattia ja basilikaa. Paprikakin olisi tiettty olennainen elementti kesän omavaraisissa salaattiaineksissa.Näkösuojaksi yhdelle lasiseinustalle kasvaa juuri lehteen puhjennut imukärhivilliviini, joka takertuu imukuppimaisesti kiinni myös sileään pintaan. Köynnös on voimakaskasvuinen, ja sen lehdet muuttuvat syksyllä tulipunaisen värisiksi. Äkkiseltään katsottuna nuori lehti muistuttaa kannabiksen lehteä. Tässä on siis tarjolla naapureille mahdollista kiikaroitavaa kesäiltojen ratoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti