torstai 16. toukokuuta 2013

Penkistä pilkistää retiisi ja nauris!

Tasan viikko sitten, helatorstaina, kylvimme siemeniä maahan. Suorakylvövalikoimaan kuuluu porkkanaa, palsternakkaa, keräsalaattia, kevätsipulia, vesikrassia, tilliä, persiljaa, naurista, retiisiä ja hernettä. Siementen kylvämisen lisäksi istutin perunan sekä kelta- ja punasipulin istukkaat. Herne- ja vesikrassikylvöksiä lukuun ottamatta kaikki on peitetty hallaharsolla. Kuvasta näkyy, kuinka paakkuista palstan maa on. Syynä siihen on tekemämme maanmuokkausmoka, josta voi lukea aiemmasta postauksesta.

Vedenkantoa selkä vääränä


Koska kylvös on pidettävä tasaisen kosteana - ja vettä on viikon aikana satanut vain nimeksi - olemme joutuneet käyttämään kasteluun aikaa vähintään 0,5-1h joka päivä. Yksi neliömetri imee sen 20-30l vettä. Kun vesipiste ei ole ihan oman palstan nurkalla, käy kastelukannujen kantaminen kunnon ylävartalotreenistä. Meillä on kyllä letkukin, mutta sitä ei ole viitsinyt virittää joka päivä - varsinkaan silloin, kun alueella on ollut paljon porukkaa. Olenkohan koskaan toivonut vesisadetta näin hartaasti?


Laiska ennakoi rikkaruohojen invaasion


Kuten kuvasta huomaa, (rikka)ruoho on naapurin puolella vihreämpää. Ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä rikkaruohojen leviäminen pysäytetään mustalla aluskankaalla, joka toimii katteena. Sitä paitsi, palstan edellinen viljelijä oli käyttänyt sivukaistaletta polkuna. Haluan minimoida polkujen määrän, ja ottaa myös tuon - mielestäni turhan - kulkureitin viljelykäyttöön. Katteen päälle on tarkoitus istuttaa kurpitsaa/melonia/kurkkua hallanvaaran mentyä. Olemme ikään kuin huomaamatta nimenneet muovin viereisen alueen "virkistysalueeksi". Siinä voi muovituoleista käsin fiilistellä palstaviljelyn ihanuutta ja syödä eväitä. Tärkeä alue siis.


2 kommenttia:

  1. Hei Johanna! Oli hauska löytää blogisi. Jään innolla seuraamaan juttuja palstaviljelystä ja samanlaisista savimöykyistä kuin meillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Emmi! Tervetuloa joukkoon! Kerrothan jossain vaiheessa, miten viljelyt etenee :)

      Poista